Table of contents
Share Post

När du ringer kalla samtal och inleder samtalet är det avgörande att du (särskilt i den allra första kontakten) uppfattas som äkta. Men varför är det så viktigt?

Jo, i de första ögonblicken av ett samtal aktiveras vår instinkt (fly eller fäkta-instinkten) att analysera och bedöma (eller ska jag skriva döma kanske). Det är då du måste vara redo att snabbt riva ner den mur som kunden är redo att bygga om den inte känner att du är genuin, en person som faktiskt bryr sig om hens bästa.

Hur kan du uppnå detta? Det finns ingen universell lösning, och jag måste erkänna att jag lyckas på olika sätt i nästan varje samtal. Men jag ska försöka beskriva hur jag går tillväga.

1️⃣ Alltid vara ödmjuk med kundens tid. Be snällt (men rakryggat) om kundens tid. Den är väldigt värdefull för kunden, få kunden att förstå att DU tycker/förstår det.

2️⃣ Bygg relation: Försök att bygga en relation med den specifika kundtypen du pratar med. Du ska alltså vara äkta samtidigt som du matchar kundtypen till viss del. Det är klurigt ibland. Träning krävs!!! Tillåter hen att du bygger relation förresten? Om du försöker göra det med någon som inte vill, då kommer ni aldrig göra affärer.

3️⃣ Våga bjuda på dig själv. Ingen är perfekt. Om du erkänner fel du gjort så blir du mänsklig, verklig! Den du talar med begår också fel. Men var tydlig med vad du lärde dig av felet.

4️⃣ Ämnen utanför din affärsram. Om kunden har tid och möjlighet, prata om ämnen som ligger utanför din affärsram. Jag hade igår en trevlig diskussion med en potentiell kund om hur hen kan minska elförbrukningen genom att optimera sin värmepump. Det blev ett avslappnat samtal och visade mitt intresse för energieffektivisering, något som förenar många av oss. Att vi talar om något som vi har gemensamt intresse i är positivt. Vi är kollektiva.

Vilka ämnen brukar du tala om? Berätta gärna nedan och fortsätt därmed inspirera mitt nätverk på LinkedIn. De är nyfikna!

Vill du veta mer om hur ni kan öka försäljningen på ert företag?  Fyll i rutan nedan så pratar vi.

#försäljning
#mötesbokning
#säljare
#säljcoach

#säljchef

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles