Table of contents
Share Post

Same thing different name? Nej.

Uppfattar dina säljare dig som en chef eller #ledare? Vet du eller gissar du nu?

Här är ett perspektív som jag ibland ställs inför när jag är ute och träffar de som bestämmer över en säljorganisation och hör hur de talar om sina anställda. Kontentan är då följande:

🗣 Chefen har makt och auktoritet som kommer med deras position. De kan ge direktiv och hålla tummarna att de följs.

🙏 En ledare påverkar däremot människor genom att vinna deras förtroende och respekt. De inspirerar och influerar andra genom att agera som en förebild, kommunicera klart och tydligt och engagera sig i ett samarbete med sina teammedlemmar. De säljer in sina idéer med pull inte push.

Chefsagerandet ovan tenderar sällan till någon form av långsiktighet gällande atmosfären på jobbet eller hur länge personalen stannar. Här kan man enkelt också snegla på Maslows behovspyramid för att enkelt förstå vad en säljchef behöver göra och hur kommunicera för att förtjäna lojalitet och personal som vill stanna kvar.

 

Jämför med ett kundmöte

För att förstå detta, jämför detta ovan med ett kundmöte. Hur blir man framgångsrik på kundmöten? Åker man ut till ett kundmöte, skiter i att lyssna på kunden och när kunden säger något så avbryter man och säger: du kund har fel och jag har rätt. Får jag affären då?

Så skulle aldrig en säljchef göra på ett kundmöte, men ändå när de sedan ska leda sin personal så gör vissa precis på detta sätt.

Om du som säljchef har svårt att nå fram till dina anställda, eller några av dem testa något av följande som kan förlösa den värsta frustrationen och irritationen:

 

4 sätt att visa att du vill lösa problem

1️⃣ Lyssna aktivt på den anställde. Låt dem tala till punkt som en kunde som skulle invända på er produkt.

2️⃣ Visa att du är äkta nyfiken på dem och hur de tänker och att du vill förstå deras perspektiv, hur de tänker.

3️⃣ Var prestigelös: Erkänn om det blivit fel, om den anställde tex inte tyckte den blivit schysst behandlad. Be dem exemplfiera!

4️⃣ Be dem berätta hur de skulle vilja att det var om de fick bestämma. Tex om de tycker säljmötet varje vecka är meningslöst, varför tycker säljaren/säljarna det? Ingen ogillar ett säljmöte om det är konstruktivt, planerat, organiserat, hjälper mig att nå mina säljmål, inspirerar mig att gå ut och göra allt för att lyckas.

🔑 Återigen säljchefen, tänk kundmötet! Om det var längesedan du gick på ett kundmöte, gör det! Den anställde är en otroligt viktig kund som du behöver göra analys på precis som på era kunder.

#säljchef
#säljare
#säljledning

Vill du veta mer om hur ni kan öka försäljningen på ert företag?  Fyll i rutan nedan så pratar vi.

📞 0767-123 150

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles