Table of contents
Share Post

Säljkultur?
Vad innebär detta? Är det viktigt för ert företag? Säljer ni något frågar vi då? Om ja, då är säljkultur viktigt. Men du kanske inte riktigt hört ordet förut? I 5 inlägg här på kunskapsbanken kommer vi avhandla betydelsen av säljkultur och hur vi ser på begreppet. Häng med om du vill.

Säljkultur är företagets DNA när det kommer till hur ni på företaget ser på försäljning, hur er säljprocess/säljcykel ser ut, hur ni förhåller er till era kunder/synen på kunden, hur ni vill att kunder ska uppfatta er säljorganisation. Säljcykel är de faktiska olika stegen när ni bestämmer er för att sälja något till att kunden är kund och blir återkommande kund? Det är säljkulturen i ett bolag som kan tex vara skillnaden mellan om vi återkopplar på en offert eller inte, eller gör det efter 3 dagar eller 2 veckor.

Mellan detta första steg till det sista i säljcykeln fyller framgångsrika företag på med en struktur som innehåller strategi och rutiner som beskriver hur vi når fram till målet på ett metodiskt och framgångsrikt sätt. Vilka är de olika stegen i er säljcykel? Har ni funderat på hur dessa olika steg ska skapa ett värde för er säljorganisation och hjälpa att flytta processen framåt till affärsavslutet? Vi upplever att 1. många företag inte har en strukturerad säljkultur som är formaliserad ned på ett papper samt 2. att det därmed blir upp till varje individ att informellt skapa/äga sin egen säljkultur och därmed bestämma hur säljcykeln ska se ut.

Detta leder till en spretig säljorganisation där det inte finns en best practice hur vi kollektivt ska på snabbaste och mest effektiva sätt med så lite resursslöseri som möjligt nå målet- budgeten, antal nya kunder, viss marginal eller vad det än kan vara.

Hur ser er säljkultur ut? Om ni skulle skriva ner 30 ord som beskriver er säljorganisation så kan ni få vara med på en intressant övning som vi fortsätter berätta om i nästa inlägg. Inom en vecka är vi tillbaka med detta och mer om hur en säljkultur skapas.

Lycka till

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles