Table of contents
Share Post

A

Kanske har du hört talas om denna säljmetodik tidigare. Kanske applicerar du den utan att tänka på/veta att du gör det? Oavsett, så är detta en metodik som trots att den lades fram första gången 1925 högst aktuell, eller kanske aktuellare än någonsin.

AIDA! Varför är AIDA så aktuellt och varför ska man medvetandegöra denna metod i sin säljprocess idag mer än någonsin kanske du tänker?

I

Det är alla säljares svårighet att få uppmärksamhet (A:et i AIDA) att nå genom bruset (alla intryck som vi bombas med varje dag) som gör det så viktigt.

Alla utsätts för så extremt mycket mer “data” idag än tidigare och vår kunskap att solla och veta vad som ska prioriteras blir utmanad och ansträngd.

För faktum är att om vi idag utsätts för 500% mer brus än vi gjorde 2003 så är det en stor utmaning. Ingen har tränat upp sig för att kunna ta emot 500% mer “data”. Eller hur?

Det blir därför svårare att ta bra och rätt beslut  idag. Och vad leder det till för utmaningar att nå fram med ditt budskap?

 

D

Om du skulle lägga upp alla dina möten och samtal som du gör till kalla/varma prospekt samt befintliga kunder genom att strukturerat tänka AIDA i alla dessa kontakter skulle du troligen få en djupare/en annan aha-upplevelse från de som tar emot ditt budskap. Det blir lättare för kunden att förstå “varför:et” och “what´s in it för me?”

För det är allmänt känt att allt du gör medvetet och med en struktur/metod kommer generera mycket bättre resultat för dig än när du kör på känsla. Skulle du vilja testa det? Vad skulle kunna hända om du skulle testa? Skulle det kunna sälja roligare? Skulle det kunna leda till att just du tar fler kontakter? Kanske! Jag vet inte, men testa så får du se.

A

Det första jag skulle rekommendera är att titta på ett gäng youtubeklipp och en kortare podcast där Bengt Gejrot beskriver denna metod riktigt bra, kudos Bengt! Liknelsen han använder är fenomenal och lättförståelig.

Bengt nämner även S som i Satisfaction som utvecklar gårdagens dåtidens AIDA till AIDAS.

Säljet är inte kräng längre utan vi vill kunna säkerställa  med olika metoder att kunden är nöjd och blir lojal och vill komma tillbaka för att vi säljaren har gjort ett bra jobb. AIDAS!!!

Sedan när du gjort ovanstående analys på din pitch kan du om du vill börja slipa på din säljpitch på dina kundmöten, dina samtal och så vidare enligt AIDA(S) med medveten kunskap som följd istället för omedveten kunskap.

Först nedan ett klassiskt humoristiskt klipp om AIDA från Glengarry Glen Ross. OBS, Baldwin säger “decision” här men det som brukar användas är “desire”. OBS, Baldwins ledarskapsförmåga läggs ingen värdering i här av mig :).

 

 

Summering

När du  ska sälja en produkt eller en tjänst så förutsätter vi att du nu har en sådan som kommer rocka kundens värld oavsett om du säljer till slutkund eller någon som ska leverera vidare din produkt/tjänst och oavsett om du säljer B2B eller B2C.

Men detta spelar ingen roll om du inte kan skapa AIDA.

Om du får ett: “Det är intressant men det passar inte just nu för inköp av din produkt eller tjänst X “. Varför får du det svaret?

Är de inte i behov? Är det kanske bara dålig tidpunkt? Eller är AIDA i behov av förfining?

Detta inlägg har jag försökt att skriva med AIDA-teknik. Om du skulle läsa hela texten igen och ta bort alla rubriker (bokstäverna), hur hade du uppfattat budskapet då? Tycker du jag har lyckats med AIDA? Skulle metoden i detta inägg underlätta för mig om jag skulle försökt sälja någonting till dig?

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles