Det finns många som hävdar att saker tenderar att bli så som du tänker att de ska bli. Detta kan kallas ofta tankens kraft. Tror du på den? Oavsett så läs gärna färdigt, jag hoppas skänka några bra tankar.
Henry Ford, uppfinnaren till löpande bandet sade: ”Whether you think you can or can´t you are right”. Första gången jag läste den raden så reagerade jag med ett direkt: -Va?
Men sedan sjönk orden in på riktigt. ”Oavsett om du tror du kan eller inte kan så får du rätt!”
-Tänk om det är så? Tänkte jag då. Nu vet jag att det är ett faktum för mig. För dig också?
Som du kanske redan hunnit tänka, så kan tankens kraft vara både positivt och negativt för dig. Du kanske ser situationer framför dig där det varit bra och ibland dåligt?
För om du tänker tankar som leder dig mot negativa tunga saker, ja då blir det dåligt för dig, men tänker du positiva tankar så leder det dig vidare mot goda händelser.
Du kan få göra ett test om du vill. Tänk tanken och säg till dig själv 100 gånger: Fy sjutton vad jag är lyckligt lottad som har en sambo som är så härlig och verkligen stöttar mig och barnen. Sedan gör du samma sak med: “Jag har ett ruttet förhållande och min sambo är inget rolig”. T’änk så hårt du kan så det känns verkligt, intala dig själv på bästa sätt. Visualisera om du kan.
Vad tänker du nu? Funkar det på dig. Lite läskigt men fascinerande?
Varför blir det som du tänker?
Hjärnan är finurlig men inte alltid supersmart. Den kan ibland inte skilja på verklighet och drömmar/önskade lägen om den utsätts för intryck och tankar (i en visualiseringsövning) på ett sätt som känns som verkligheten. För då agerar hjärnan som om det var verkliga intryck som den fått. Fastän det inte hänt än.
Och visst är det en underdrift att påstå att du är mycket säkrare på att du klarar av något som du redan klarat av i verkligheten? Än något som du skulle vilja klara av framöver?
När jag i min coachning gör exempelvis en visualiseringsövning, så används faktumet att det blir som vi tänker.
En visualiseringsövning gör att jag kan förenkla vägen mot till exempel ett nytt önskat mål eller läge. För om du kan se något innan det har hänt, så blir det enklare.
I övningen visualiseras det nya önskade läget genom att (enkelt förklarat) låta coachen guida den som coachas med frågor och olika ankare som gör att du upplever att det redan inträffat och ser då enklare hur vägen dit såg ut. Ankarna är utformade så de passar dig bäst.
Tex är det inget bra att fråga: ”Vad hör du för röster när du kommer tillbaka till kontoret efter den stora affären du nyss gjort”, om du är en person som mer ”ser”saker framför dig eller ”känner”.
Man kan säga att coachningen programmerar in det du vill ska hända framöver med visualisering och då blir det tydligt för din hjärna. Sannolikheten att det blir som du tänker ökar då drastiskt.
Tycker du det lät hokus pokus? Jag tyckte att det lät så första gången jag själv fick prova så jag förstår:).
Kan du se en situation där en visualiseringsövning skulle hjälpa dig att komma vidare? Vilket hinder eller utmaning brottas du kanske med nu eller som kanske känns omöjligt?
Din plastiska hjärna
När du ska röra dig mot ett nytt önskat läge kan det vara skönt att veta att din hjärna är oerhört plastisk, alltså formbar. Om du vill.
Bara för 10 år sedan var detta inte lika utrett och man trodde inte att man kunde få nya hjärnceller, att du bara hade de som du fick vid födseln. Det är ibland lätt att tänka att du hamnat i ett mönster, beteende eller vana som du inte tror du kan ta dig ur. Men faktum är att det inte är svårare än att få din biceps att växa efter ha utsatt den för gym några månader. Men ingen biceps växer av sig själv och inget innebandylag vinner matcher utan träning.
Må bäst nu tills nästa Monday!
Mvh Martin