Hej,

Förra veckan höll jag en workshop hos en kund i Stockholm och publiken var 12 säljare och ämnet för dagen var god mental inställning i säljarbete.

Det är ganska vanligt att vi gör saker svårare för oss själva än de behöver vara genom att tänka tokigt. Det är onödigt eller hur?

Säljare möter ofta en vardag där det ena stunden kan vara himmelriket och andra stunden kan allt kännas åt helsike. Och dessa två ytterligheter kan det gå fort emellan.

 

När signalerna dyker upp

Om du lär dig att känna av signalerna och därmed förstå när en negativ “mental trend” är på gång och kunna sätta in motmedel snabbt så ökar sannolikheten markant för att du inte ska åka ner långt i källaren till negativitetens och dåliga självförtroendets bottenvåning.

Men det gäller att ta första signalerna på allvar! Det är oftast här vi gör misstag.

Ofta försöker du vifta/ (och har det gått längre) slå bort de första signalerna, om du börjar känna dig lite mer negativ eller får lite sämre självförtroende.

 

Vad händer i huvudet? 

Detta kan ofta leda till att du tappar din personliga ledningsförmåga att agera (som när något väldigt oväntat inträffar) med följande tanke:

“Mmmm jag ringer den där potentiella kunden senare, har en annan viktig grej att göra först, jag fick ett nyhetsbrev från Åhléns och ett viktigt Snap från min kompis som jag bara ska svara på först”. Du försöker sälja in lite dåliga ursäkter till dig själv. Been there, done that! ” Jag tror alla säljare känner igen detta skeende, för alla säljare har varit där någon gång. Du, jag och kollegorna du ser framför dig nu.

Ok det händer alla. De som mest framgångsrikt hanterar denna situation är de som har en mental strategi för att styra bort från negativiteten och hitta upp på vägen igen åt rätt håll. Hitta styrkursen! Så snabbt det är möjligt för att inte sjunka djupt.

 

Vad kan du göra? 

 

  1. Ta första signalen på allvar. Den fortsätter ofta att förstora sig om den inte hanteras. Det går inte att INTE tänka på något.
  2. Dumpa eventuell prestige/kaxighet/stolthet i gruppen och hugg tag i en kollega fort när känslan börjar krypa på dig. Viktigt att vädra med någon som kan ge dig perspektiv. Ha någon du alltid får “störa”.
  3. Detta är viktigt… Kom ihåg att i grunden har inget förändrats. Du är precis lika duktig säljare nu som du var när du hade din senaste framgångsvåg. Skillnaden är att du tappat bort nycklarna tillfälligt som leder in till rummet med självförtroendet som du hade tidigare.
  4. Fundera på att ta extern hjälp om du inte har en chef eller kollega som kan hjälpa. Någon som kommer med vitt papper.

 

Du kanske tänker nu att du har en viss form av möjlighet att stå emot negativa tankar och att du inte kan påverka så mycket hur ofta de kommer och hur de påverkar dig?

 

Nästa måndag

Glädjande nog så kan jag berätta att du har fel om du tänker så. Tidigare trodde man att man föddes med ett gäng hjärnceller och så dog de av under livet på grund av tex ökande ålder, alkoholintag och när man slog sig, men det har forskarna visat att det inte stämmer. Du kan få fler hjärnceller och framförallt, du kan träna hjärnan, som är plastisk (alltså formbar),på samma sätt som en muskel ändrar form när den tränas.

Nästa måndag kommer du få ett mycket bra konkret verktyg som kan träna dig att fokusera på en uppgift och samtidigt snabbt reducera antalet negativa tankar: som tex: “jävla idiot, hur kör du!”. Du kanske hört någon säga det någon gång? För desto fler gånger du tänker negativa tankar som dessa desto bättre blir du på det, att tänka negativt. Eftersom hjärnan blir bra på det du tränar den på.

 

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.