Table of contents
Share Post

Antingen avvecklas du eller så utvecklas du, låter en sann devis. Vad betyder detta? Ja det finns inget som är statiskt som inte förändras med tiden. Men hur kan du avvecklas (försämras) om du inte genomgår någon form av utveckling? Jo för allt runtomkring dig förändras och därför blir du relativt mindre konkurrenskraftig eller vad du vill kalla det med tiden.

Apple

Ta det enkla exemplet med en produkttillverkare som till exempel Apple. 1984 kom deras berömda Macintosh som skulle bli början på en helt ny datorera. Musen och ett helt nytt gränssnitt gjorde entré. Men tänk om de sedan skulle lagt ner forskning och utveckling och fortsatt sälja den initiala Macintosh. Visst låter det absurt att ens tänka tanken? Att succén hade uteblivit för företaget är en självklar underdrift.

Men när det kommer till utveckling av människor, du och jag och alla andra så är “produktutvecklingen” många gånger inte lika självklar. Eller? Är alla på ditt företag sugna på att förändra sig? Att ändra beteenden ständigt (lika Kaizens lära) och undvika det statiska? Nej faktum är att de flesta gillar när det är som det brukar. Varför? Det skänker i grunden trygghet.

 

Smarties!

Ett tankesätt som jag inser att jag haft genom hela livet fram till idag är att ta rygg på smarties, alltså leta upp och se till att bli utmanad av de som är bättre än dig på något. Eftersom de är bättre än mig så måste de göra något på något annorlunda sätt som är värt att analysera. Man skulle kunna säga att uppdraget är att “koda av” det någon gör och lära mig hur jag kan replikera det för att nå samma högre resultat.

Det första tydliga  egna exemplet jag har av detta i mitt liv är när jag spelade squash under min uppväxt. Jag spelade mot pappa som var grym och som verkligen ville vinna också. Länge så var han lite bättre än mig och alla de timmar han lagt ner på träning resulterade i avancerade slag som såg så otroligt lätta ut att slå men som var verkligen svåra att bemästra från början. Och som jag blev lika irriterad på varje gång jag “gick på”…

Varje gång han slog ett av dessa magiska slag så tänkte jag: “det där ska jag göra mot honom också”. Och så studerade jag slaget, om och om och om igen och tränade det själv på squashbanan i timmar varje vecka. Till slut satt det och känslan att få bjuda honom på hans egen medicin var så kul.

På söndagarna var det träning nere på Squashcenter och där träffade jag Jonas och Björn. Björn och jag var jämlika men det var Jonas som kunde med sitt magiska bollsinne slå mig ibland med 9-0 i ett game. Återigen, jag studerade teknik, tränade på Jonas slag, försökte se lika graciös ut som när han slog trots att mitt bollsinne inte var lika bra. Men jag lyckades någon gång då och då slå honom också.

 

Nick Faldos imitation

Historien ovanför kan jämställas med det Nick Faldo en gång sa till sin mentala coach. Nick som vunnit flertalet majors på golfbanor runtom i världen beklagade sig trots detta att han tyckte han slog för kort.

-Många slår mycket längre än mig!

-Ok sa coachen, vem slår långt?

-Tiger Woods!

-Ok, hur gör Tiger Woods när han slår, frågade coachen?

-Han gör såhär… visade Nick samtidigt som han provswingade och imiterade väl Tigers swingteknik.

Därefter lägger Nick fram en boll och slår iväg en “drive” och bollen går 15-20 m längre än normalt. En sann häftig historia.

 

Ta rygg på smarties! Vem har du i din omgivning som du tycker är bättre än dig? Vad är det hen gör som gör hen så vass eller så duktig? Häng med dem så mycket du kan (får).  Koda av, träna på det du tycker är vinnande beteende och utvecklas.

Om du är ledare så kanske du har en ledare du ser upp till som du kan koda av? Fråga om du kan få hen som mentor?

Om du är säljare, vem tycker du säljer på det bästa sättet (behöver inte sälja mest). Och när du har lärt dig bemästra deras metoder, utveckla dem ytterligare och försök gå förbi dem så kanske de börjar kopiera dig så småningom.

 

Ha en skön måndag!

Med vänlig hälsning, Martin

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles