Kroppsspråk, som är en viktig del av vår icke-verbala kommunikation, är ett enormt kraftfullt verktyg för att nå fram och också ibland om du misslyckas, inte nå fram till människor. Jag tänkte lite längre ner i texten beskriva en specifik situation där det kan vara extra viktigt att tänka på vad du gör med din kropp för att ditt budskap ska landa på rätt sätt.

 

Meihran & Ferris studie

En forskningsstudie av Mehiran & Ferris (1967, Journal of Consulting Psychology) visar att upplevelsen av de 30 första sekunderna i en mänsklig kommunikation påverkas av: 7%, Röst 38% och kroppsspråk 55%. Fascinerande? Förvånande? Det hade annars i första anblicken varit rimligt att VAD du säger skulle ha mycket större betydelse än HUR du säger det? Så är det alltså inte. För ofta säger vi ju: “VAD var budskapet?”, om du frågar någon, inte HUR budskapet levererades:). Jag kommer återkomma till detta fascinerande ämne i vårens/sommarens Monday. 

 

Ledarskapet och kroppsspråket

Om ovanstående stämmer att kroppsspråket är viktigt i din kommunikation med till exempel dina anställda så är det klokt att reflektera över hur detta påverkar. Du gör det säkert redan idag genom att inte stå med armarna i kors i ett samtal vilket kan skicka olämpliga signaler till den du vill nå fram till. Var du har dina händer kan vara avgörande med andra ord vilket första intryck någon anställd får av dig precis i inledningen av ett samtal. Om jag tar exemplet att du ska kontrollera om en viss rapport eller offert som skulle varit färdigställd igår och mailad till dig är klar, så finns det flera saker du kan tänka på för att dina ord: “Har du gjort rapporten/offerten” ska landa på rätt sätt som en nyfiken fråga, och inte med känslan: “Var f-n är rapporten”.

 

Händerna och höjden på kroppen

Vill du framstå som vänlig och ödmjuk utan att förlora tydligheten i ditt budskap och undvika att framstå som exempelvis arrogant så testa följande enkla idéer:

  • Visa handflator och undvik “stängda händer”
  • Undvik “tornet” (låta fingerspetsarna från vänster och höger hand nudda varandra och forma ett spetsigt torn som formen av ett A.
  • Kanske viktigast av allt, när du ställer frågan ovan: Se till att du är på så nära huvudhöjd som den du frågar. Vanligt är att någon anställd sitter och knappar på en dator och ledaren kommer förbi och då stående med nedåtriktad blick frågar: “Har du gjort rapporten/offerten”, utan att att mena något illa med det. Detta kan dock upplevas som en mycket pressad situation, där den som står upp utövar en onödig dominansposition som inte gagnar slutresultatet, en god kommunikation.

Testa om du vill med en vän att ställa frågan där hen får sitta ner och du står upp och jämför med när du sätter dig ner på exakt samma huvudhöjd, vad upplevde din vän när du ställer frågan? Skillnad?

Givetvis är rösten mycket viktig också i sammanhanget (som nämndes tidigare) men den kommer jag till i ett senare Monday.

 

Ha en härligt kommunikativ Monday!

 

mvh Martin

 

www.martinstenport.se

Om oss

0767-12 31 50

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles