Relationen till jobbet

Ofta när jag coachar så finns det många personers historier som liknar varandra och det här är en av dem. Det handlar inte denna gång om svårigheten att hitta kunder, veta hur ledarskapet ska vara eller formandet av det ultimata teamet. Nej, detta handlar om människor som beskriver ett liv med en särskild jobbrelaterad utmaning som jag tycker är intressant att belysa då det är så att du måste “må bra för att det ska gå bra”.

Vårt samtal börjar ofta med att kommunikationen fungerar sisådär på hemmaplan för att den ena i förhållandet tycker den andre har en osund relation till sitt jobb. Ofta handlar det om att arbeta för mycket, så mycket att det påverkar familjelivet negativt. Ofta handlar det om många övertidstimmar och den som jobbar mycket kanske inte har reflekterat över varför hen jobbar så mycket?

 

Du kan få/köpa mer av allt men inte…

Du kan köpa mer av det mesta om du har pengar. Du kan om du är en bra person hitta en underbar partner att leva med och du kan träna dig till stora biceps om du bara bestämmer dig. Du kan till och med i viss utsträckning köpa en bättre hälsa. MEN, du kan inte köpa mer tid! Oavsett hur du gör och vem du är så kan du inte få mer av denna värdefulla vara. Tvärtom, en endaste sak är verkligen säker, imorgon har du en dag mindre kvar av ditt liv, en dag mindre kvar att göra det som du tycker livet handlar om. Vad handlar livet om? Jag vet inte vad ditt svar är på den frågan. Men om du skulle vilja ställa några frågor till dig själv, skulle de kunna låta såhär:

“Varför gör jag det jag gör? Och varför gör jag som jag gör? Hur påverkar det mitt liv? Påverkar det andras liv? Är det så jag VILL leva? Är det den jag VILL vara? Vad är viktigt?” Om du vill, testa att skriva ner frågorna och dina svar på ett papper så du ser dem framför dig. Vad får dina svar dig att känna/tänka? Om du vill kan du skriva ner det på pappret också.

 

Varför gjorde du så?

Ibland så tappar vi styrspakarna över våra liv. Vi åker iväg åt något håll som vi inte sedan kan förklara hur vi hamnade där. Jag tror det är viktigt att med jämna mellanrum stanna, reflektera över frågorna ovan.  Vissa människor jag coachar, jobbar väldigt mycket och de får betalt därefter också. Vissa är väldigt lite lediga och tankarna på arbetet finns nästan med dem hela tiden. Vad gör det med kroppen på lång sikt? Och frågan är, vad ska du göra med en massa pengar om du sällan har tid att spendera dem och där du för varje dag som går blir fattigare på tid som är din viktigaste resurs? Vill du vakna upp en dag och tänka: “Jag skulle aldrig jobbat så mycket som jag gjorde, jag hade ju ett val. Jag försakade mycket, var sällan med mina ungar på deras träningar och jag satt med datorn på alla våra semestrar. Jag stängde aldrig av jobbet och jag var inte i slutändan särskilt närvarande för varken mina barn eller den jag levde tillsammans med”. Vad svarar du på frågan: “varför gjorde du så?”, om någon ställer den till dig om 25 år? Hur förklarar du det? Alla kanske inte har ett val och måste slita för att klara sitt uppehälle men om du hade ett val, hade du då från idag och 25 år framåt gjort annorlunda och fattat andra beslut? Svåra frågor eller hur?

 

Ett försök att ändra sitt tänk

Efter jag och min sambo fick barn så har jag reflekterat mer över dessa frågeställningar för min egen del. Jag försöker när jag kan och schemat tillåter att välja att busa med min son på morgonen och få honom att känna att jag är där när han vaknar, även om jag skulle kunna välja att åka till jobbet tidigare istället. Ett val.  Jag försöker att vara mer närvarande när han är i min närhet och inte sitta med telefonen klistrad i handen som jag gjort så många gånger förr. Ett val. Försöka göra goda val som kanske ska vara självklara för alla men som är så svåra för många.

Jobbar du mycket? Mer än 40 timmar i veckan? Vet du varför du jobbar mycket i så fall? Vad skulle hända om du skulle jobba några timmar färre i veckan, kanske bara två? Vad skulle du då göra med dessa två timmar? Vem skulle märka av det? Hur skulle det märkas?

Ha en riktigt skön Monday och njut av vårvärmen.

Martin

 

 

 

 

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles