Det är ganska vanligt att människor säger att något är “omöjligt”. Du har säkert hört någon säga det nyligen? Var det omöjligt? Detta är intressant tycker jag och gör mig nyfiken på hur de tänker.

Gundes uttryck

Jag kan inte låta bli att först tänka på Gundes numera klassiska citat: ”Ingenting är omöjligt, bara olika svårt”.  Det stämmer självklart inte. Gunde tror inte att det går att andas i rymden, bara han kämpar tillräckligt hårt.

Uttrycket kan dock bidraga till en förändrad inställning till utmaningar och hjälpa dig att tänka “rätt”. Men ännu viktigare är att skapa en förändrad referensram hos den som coachas. Strax ska du få ett exempel.

Sikta högre

Vad tror du händer om varje gång du vill uppnå ett mål så testar du att sätta din ambitionsnivå där det verkligen känns omöjligt (inte svårt!). En nivå som inte känns nåbar i din hjärna?

Om jag inför ett lopp mentalt förbereder min hjärna för att jag ska; ”försöka ta en medalj (guld, silver, brons)” så är det större sannolikhet att jag hamnar utanför pallen med denna tanke och känner mig mindre fokuserad än om jag istället tänker att jag ska: ”vinna guld”.

Besvikelse?

Kanske tänker du nu: ”Kommer jag då bli besviken oftare, då jag sätter så höga mål som jag aldrig kommer kunna nå. Kommer det kanske demoralisera mig? Det är en intressant fråga, som jag tror måste besvaras av varje enskild individ.

Kanske kan det vara bättre att skaffa dig en strategi för hur tanken som kommer till dig ska hanteras i huvudet för att inte eventuellt skapa dåligt självförtroende, istället för att sänka sina mål? I slutändan borde det vara resultatet i förhållande till något/någon som är mest intressant, inte om du når målet varje gång?

Utmana föreställningar

Vid coachning utmanar jag föreställningar om vad som är möjligt och inte möjligt. Gruppen eller en person förändrar/ökar sin referensram och det är verkligen givande att se hur hen/de agerar efter detta. 

Kjell Enhager utmanade damlandslaget i golf på 90-talet. Han frågade om det var möjligt att göra en birdie (ett slag under idealscore för duktiga golfspelare) på varje hål, 18 hål i rad på deras hemmabana. ”Nej”, ropade alla unisont. Det som bidrog till nej-svar och förhållningssättet i frågan var troligen att ingen i världen någonsin gått 18 slag under par på 18 hål då eller fram till idag. Ingen har visat att det är möjligt i verkligheten. Därför blev det just där och då: ”omöjligt” till och med i teorin. 

Från omöjligt till möjligt!

Hur ändras en referensram kring “omöjligt” i praktiken? Kjell frågade alla i gruppen om någon gjort birdie på första hålet på deras hemmabana?  “Ja….”, sa alla unisont. Samma fråga om hål 2: ”Ja….” Och hur ser det ut på hål 3? ”Ja….” . Tonen ändrades på svaren när alla fortsatte säga ”Ja” på alla 18 hål som de tillfrågades om. ”Ok, men är det då omöjligt att gå 18 slag under par?”, frågade Kjell. ”Ja”, ropade alla. ”Men ni sa just att ni gjort birdie på alla hålen på er hemmabana?” ”Ja, men inte samtidigt”, säger de. “Ok, men är det teoretiskt omöjligt”. ”ja!, nja… neeee….” OK, då är det alltså möjligt?. ”Ja”, säger de till slut.

Det finns saker som är omöjligt, men kanske långt färre saker än du tror? Din tankekraft är stark och kan hjälpa dig nå dina drömmars mål men också dra dig åt fel håll. 

Vad är omöjligt på ditt jobb? Eller har du kollegor som tycker saker är “omöjliga”?

Ha en fantastisk Monday.

mvh Martin

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles