Frida Karlsson- stjärnskottet

Orden kommer från Frida Karlsson, den nya supertalangen på längdskidor (en del av er vet att jag älskar längdskidor)  som gjorde sin världscupdebut igår.  Orden är dock inte hennes från första början.

Frida har tagit hjälp av en mental tränare i tre år. Om du följt vinterstudion några år så har du säkert också märkt av ökningen av diskussioner kring mental träning och dess inverkan. Då mental träning är en viktig del i arbetet med mina kunder så är det spännande att lyssna på hur världseliten använder sig av detta på liknande sätt.

Frida säger att mentala tränaren utmanar henne att tänka tuffa tankar och se sig själv göra saker som andra kanske tycker är det omöjliga. Det gör att hon kan lyfta sig och ta stegen och hon säger att hon inte ser några gränser. Hon kan bli bäst i världen. Men har hon alltid tänkt så?

 

Motade negativa tankar

Fridas arbete med mentala tränaren började med att skapa ett bra stabilt fundament att stå på först genom att stärka självbild och självförtroende. Trots tidig framgång, kan man ha negativa tankar särskilt i ung ålder: ”Räcker jag till… är jag tillräckligt bra? Klarar jag av det här?”  Vem har inte tänkt så någon gång både i yngre och äldre dagar?

Scenarion

När plattan är byggd kan man börja tala om målbilder. Mentala tränaren går tillsammans med Frida igenom alla olika möjliga scenarion inför tävlingar. Syftet är att skapa en trygghet, oavsett vad som händer i spåret. Och målbilderna ska vara utmanande. Hur kan du koppla detta till din egna vardag på arbetet? Vilka situationer vill du kanske känna dig tryggare i?

En avgörande egenskap hos mentala tränaren är, tycker jag, att hen har en förmåga att sätta dig i en situation så det känns så verkligt, att du efteråt nästan tror att det hänt.  Det kan helt klart kännas lite märkligt och lustigt, men du tränar hjärnan att skapa positiva minnen för något som du längre fram ska klara av i verkligheten. Frida berättar att det i hennes fall kan vara att våga “rycka” från resten av startfältet eller att “våga” ta en medalj i ett mästerskap. Man kan säga ungefär att mental träning får hjärnan att inte alltid tydligt kunna skilja på det som inte hänt och det som verkligen har hänt. Om du kan få hjärnan att tro att den redan klarat av en särskild prövning så kommer den sedan hjälpa dig när situationen uppstår i verkligheten.

 

Mentala målbilder

I längdskidor kan målbilderna till exempel vara en medalj på ett VM. Frida har säkerligen vunnit en medalj flera gånger om i tanken. Ser den framför sig i vitrinskåpet. Hon vet exakt hur det känns när medaljen hänger runt hennes hals, hur tung medaljen är, hur hon kanske fastnar med håret i bandet när internationella skidförbundets president hänger på henne medaljen.

För att Frida ska bli bäst i världen, som är hennes mål, måste både den mentala och fysiska träningen gå hand i hand för riktiga topprestationer. Så små är marginalerna. På ditt jobb kanske konkurrensen är mindre men tänk hur stora möjligheterna skulle kunna vara om du var 100% mentalt förberedd för varje prövning du ställs inför?

 

“Antingen vinner jag eller så lär jag mig något”

Givetvis kan man känna press ibland. Frida tänker mycket på att spegelvända. I stället för att känna press, ska hon känna glädje över får vara i den här situationen!

  • En del jämför henne med Therese Johaug och det skulle kunna innebära press. Men det är ju få förunnat att få bli jämförd med Therese. Det är ju något att vara glad över. Spegelvändning!
  • Det kan vara jobbigt med journalister, men det är kul att de är intresserade. Det är ju inte alla som får synas i media. Spegelvändning!

Mandela sade:  ”Antingen så vinner jag eller så lär jag mig något”. Och lär man sig så vinner man ju också.

Det är viktigt att bygga upp ett bra förhållningssätt till ens utmaningar oavsett om det är en skidtävling på elitnivå eller ens arbetsutmaningar så det inte skapar ångest vilket kan spärra och låsa dig, vilket förminskar dina chanser att lyckas.

 

Ha nu en riktigt skön MONDAY

 

mvh Martin Stenport

Mental tränare med NLP-inriktning

Sälj, ledarskap, grupputveckling

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles