Jag utlovade några verktyg förra måndagen. Jag ska ta upp några exempel nedan och vad du kan göra konkret.  Det handlar mycket om att få tillgång till din hjärna! Hjärnan är din, ta kontroll över den!

Det du kan och… inte kan kontrollera

Om det är en sak du kan vara säker på som säljare eller om du har annat yrke är att det förr eller senare kommer gå trögare under din karriär. Vad beror detta på? Det finns två stora faktorer som kan bidraga till en tyngre period: Hur du förhåller dig till det du KAN påverka och det du INTE KAN påverka. Det första tipset är: 1. Att fundera på något annat än det du kan påverka är rent slöseri av energi och resurser och riskerar att du går ner dig på grund av anledningar som du inte kontrollerar. Det är onödigt eller hur? Därför behöver du då fråga dig själv. “Hade jag kunnat påverka denna situation?”

Byron Katie talar om “my, your och god´s business”. Hon menar att du ska försöka hålla dig i “my business”, för det är det du kan påverka. Du kan inte påverka om någon annans beslut som den genomför. Och du kan inte påverka om det regnar (god´s business) när du cyklar till jobbet. Men du kan påverka vilka kläder du sätter på dig eller om du tar bussen för att inte bli blöt. Men att vara förbannad på att det regnar, det leder ingenstans. I vilka situationer lägger du energi på det du inte kan påverka? Jag gör det själv ofta men försöker minska det.

I coachningar så är det mycket vanligt att de jag träffar fokuserar på faktorer de inte kan påverka och blir sänkta över detta. En vanlig kommentar: “Jag förstår inte varför kunden valde konkurrenten, vad gjorde jag fel?” Det behöver inte betyda att du gjorde något fel, det kan lika gärna vara så att den andra konkurrenten gjorde saker rätt, att den haft en väldigt lång relation med företaget, att de har en produkt som du inte har och som är nödvändig för deras verksamhet. Och detta kan du inte påverka. (det är dock inte uteslutet att du kunde påverka, men det kräver en sund analys). Ett exempel är följande:

Besöket på huvudlagret

Jag minns ett besök på nordenhuvudlagret hos en av Nordens största butikskedjor. Jag skulle försöka få dem att byta till de truckar för höglager som jag sålde. Tyvärr så behövde de lyfta X antal kg på en viss höjd (18 m om jag minns rätt) och detta hade jag ingen produkt som klarade av och att konstruera den produkten var inte aktuellt för “tyskarna”. Alla andra alternativ jag kunde erbjuda kunden hade lägre nytta/pris förhållande eller passade inte. Och detta är ett mycket konkret fall där jag inte kunde påverka utgången. Och då ska jag verkligen inte lägga någon energi på detta, för det är rent slöseri. Reflektera och fokusera om på nästa affär där du KAN påverka utgången.

 

När Nick Faldo blev förbannad

Min vän Kjell Enhager berättade följande för mig när jag gick en utbildning som hänger ihop med förra stycket. Nick hade en förmåga att bli arg och grubbla väldigt mycket på ett dåligt slag. Såpass mycket att hans grubbleri följde med till nästa slag. Det påverkade det nästa slaget som inte heller blev optimalt och så fortsatte det. Istället så sa Kjell till Nick att: “Du måste hinna “rensa huvudet” innan du slår nästa slag” (det är viktigt att få släppa ut det du har inom dig). “Du kan få bli hur förbannad du vill, skicka klubbor ner i backen (en klassiker som den gamla golfare jag själv är), men när 15 sekunder gått, då knycklar du ihop denna arghet till en liten boll och kastar den över axeln.”. Anmärkning: Viktigt att denna rörelse ska göras med tanken och med kroppen för att den ska fungera.

 

Bryta negativitet med motion

Det är bevisat att motionsträning kan få dig ur de svåraste negativa spiralerna, när det känns tungt. Men varför är det inte fler som tar till detta “okända” råd? Det vet jag inte…  Jag vill rekommendera en bok av Anders Hansen som heter: Hjärnstark. Om du inte är övertygad nu (ovanligt) eller vet om vad träning kan göra för att du ska kunna ta del av hela den potential din hjärna besitter, då är det den boken du ska läsa. Och känner du inte så efter ha läst den, då betalar jag den åt dig. Ring mig, så swishar jag.

Hur hanterar du din egen frustration och tankar när det inte går vägen i ditt jobb, oavsett vad din position är på företaget? Har du en bra strategi för att maximera ditt bästa “jag”?

 

Jag önskar dig en underbar, härlig och positiv vecka. Kom ihåg att du kan börjar göra EN sak annorlunda om 10 min som kan få fler positiva följder. Har du kommit på EN sak?

Nästa måndag: Då berör jag hur din subjektivitet kan förblinda dig i försäljning. Ses vi då?

mvh Martin

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles