Vet du vad NLP är? Det visste inte jag för 3 år sedan.

NLP

NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering. I grund och botten bygger det på forskning från John Grinder som kom fram till att man kunde kopiera mästerlighet. Alltså, enkelt förklarat: Vad gör de bästa när de lyckas med något och hur kan du kopiera deras beteende för att lyckas med dina utmaningar privat eller på jobbet? Skulle du kunna med rätt tankar kunna påverka dina möjligheter att få ett visst jobb eller sätta en verkligt stor affär eller prestera mästerligt på en scen?

 

Frida och bankkontot

I somras lyssnade jag på Frida Hansdotters sommarprat i P1, ett fantastiskt program där hon talar om sin skidkarriärs upp- och nedgångar och varför hon tror det gått bra ibland och dåligt ibland. Jag är personligen mycket intresserad av idrottares olika metoder att för att lyckas. Var det bara hård skidträning som gjorde att Frida tog OS-guld i Pyeongchang i våras? Jag kommer till svaret strax.

Allt fler personer och organisationer börjar inse att det inte bara räcker med utbildningar utan att något mer behövs också. Det har blivit viktigt att tala om och träna mentalt! Våra bilder, tankar och känslor styr dig och mig mer än man någonsin kunnat tro. Du kan se det lite som att du har ett bankkonto med 10 000:- insatt och du utgår självklat ifrån att du kan plocka ut dessa 10 000:- när som helst eller hur? Men det mentala bankkontot fungerar inte lika logiskt som det du har på SEB, Swedbank med flera.

Om du inte känner dig självsäker, stark, positiv så vill inte bankchefen godkänna ditt uttag på 10 000:- utan du kanske inte kan ta ut mer än 6000:- och 4000:- blir kvar på kontot. Och visst vill du få ut allt som är “ditt” när du kräver det? En helt rimlig begäran. Pengarna finns ju på kontot!

I sommartalet som jag tycker du ska lyssna på vid nästa tillfälle du tänkt lyssna på en podd, talar Frida om uppgångar och nederlag och vad som gjort att den ena eller andra tävlingen slutat som den gjorde. Hon har förstått och observerat vilka träningsmetoder som gör att hon får ett övertag på konkurrenterna.

Och hur var det med Fridas OS-guld? Som du säkert förstått nu så vinner du inte ett OS-guld med bara hård fys- och skidträning. Många tränar fokuserat och hårt; både idrottsutövare och anställda lägger stora mängder träningstimmar för att bli bäst likt Frida. Frida tränar i backen och gymmet om och om igen och du går utbildningar i försäljning, ledarskap eller annat.

Mer än bara fysiskt slit

Men för att vinna ett OS-guld måste du ha kontroll över dina tankar, för de styr i stor utsträckning hur ditt resultat ska bli. Visst, antal träningstimmar du genomför är viktigt men du kan inte få tillgång till effekten (bankkontot) av träningen om du inte kan styra dina tankar rätt när det väl gäller. Om du vill vinna oftare och mer som Frida behöver du veta vilka tankar och beteenden som stärker och sänker dig. Om du förstår det samt tränar på din arbetsuppgift aktivt då kommer du få helt andra förutsättningar att nå ditt mål. Hur tränar du mentalt för att hela tiden vara den bästa versionen av dig själv och kunna prestera på topp när det gäller?

I en serie av 3 inlägg kommer jag tala om mental träning och vad du kan göra för att påverka dina resultat, din säljorganisation, ditt ledarskap eller ett team du ansvarar för. Du kommer också få några övningar som skapar insikt som du kan testa själv eller på din personal.

 

mvh Martin

 

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles