Hej DiSC-utövare,

 

Aldrig fullärd

Hoppas du också fått upp intresset eller börjat se människor med olika färger senaste veckorna. Kanske kunde du det redan innan? Bra, men jag vill ge dig ett gott råd om DISC. DISC handlar verkligen om övning, du blir aldrig (likt så mycket annat) fullärd i DISC. Du kan alltid lära dig tolka mer nyanser av färger och förstå snabbare och mer exakt vilken färg en viss person har om du tränar på att analysera en persons kommunikationssätt. För det är när du kan göra korrekta analyser snabbt när du till exempel är på ett möte som du kan använda DISC spontant.

 

Färgernas förekomst?

Ok som du förstår nu så består alla individer i samhället av många olika blandningar av röd, gula, blå och gröna människor. En del är mycket av en färg och lite av de tre andra, någon annan är mycket av två eller kanske tre till och med. Då gula och blå är varandras motsatser och likaså röda och gröna, så är det ovanligare i populationen att man är mycket gul och blå till exempel, men det det finns sådana också. Det betyder då att man tar fram de olika färgerna i olika situationer. En gul kreativ person som är en riktig idéspruta på jobbet, som rusar framåt i högt tempo utan att bromsa med vanligen låg nivå av ordning och struktur, kan i en hemmasituation med många barn bli blå för att kunna styra upp de som är ännu mindre blå än hen själv. Detta kallas då att hen får ett blått “anpassat” beteende.

Är någon färg bättre?

Men hur är det med dessa olika individer och dess unika färgkombination? Finns det färgkombinationer som är sämre än de andra? Här vill jag vara mycket tydlig, ingen färgkombination är sämre än de andra. Tvärtom, en av poängerna med DISC är att du ska få kontroll på hur er arbetsgrupp ser ut. Har ni alla färger i den eller domineras den av röd till exempel? Den bästa arbetsgruppen är den som innehåller alla färger, men givetvis kan det vara bra att ha fler gula än gröna om det handlar om produktutveckling eftersom gula är som jag nämnde ovan de kreativa, testande själarna som älskar förändring.

 

Fokusera på att blanda

Det är vanligt att man gillar människor som är precis som en själv och att de är just dessa man börjar jobba med till exempel vid start av företag eftersom de flesta gillar medhåll mer än ifrågasättande. Vad tror du detta skapar för utmaningar om alla tre chefer på ett mindre företag bara vill framåt och testa nya saker. Personer som tröttnar snabbt på rutiner och är rastlösa? Precis, det finns då ingen som helst kontrollfunktion, någon som tänker en extra gång, någon som ser till att saker har utförts på rätt sätt. Den där bromsklossen tillika paragrafryttaren som HELA tiden ifrågasätter de bra idéerna (enligt de gula personerna) saknas.

Det här var bara ett exempel på hur olika färger uppfattar samma sak olika. Du vet ju själv om detta, för du har också stött på på människor som är helt obegripliga, irrationella och som verkar sakna både rim och reson. “Hur tänker dem???”. Och så här är det i vårt samhälle. Vi är olika men vi vill inte varandra illa nödvändigtvis även om det känns som du stöter på riktigt “sabotörer” ibland? Det kan kännas som att andra människor vill sätta käppar i hjulet för dig hela tiden. Det beror som sagt på våra olikheter, att vi ser på saker på helt olika sätt och våra olika referensramar. En hel del är genetiskt betingat men mycket av vår färgkombination formas också under våra första 15-20 levnadsår.

 

Öva på att se mönster

Ovan på bilden så ser du fyra staplar med olika höjd på. detta beskriver en DISC-profil på en person. Vid nästa inlägg om DISC ska jag beskriva de olika färgerna mer noggrant samt vad du ska tänka på när du kommunicerar med olika färgkombinationer. Men som jag nämnde i början, fortsätt öva för att öka färdigheten. Se om du kan se mönster i hur olika människor uttrycker sig så förstår du ännu mer nästa gång jag skriver.

Ha en fortsatt skön vecka.

 

mvh Martin Stenport

Certifierad coach/föreläsare i DISC via Ensize.

INLPTA Certiferad NLP Coach

 

 

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles