Table of contents
Share Post

Hej säljare och ledare,

God höst butikssverige! Att sälja i butik blir en allt större utmaning. Det kommer på sikt vara de största kedjorna som kommer överleva längst såklart, till slut kanske de är borta också eller i form av rena showrooms, “kom in och peka på vad du ska ha så skickar vi hem det”.

Redan idag finns det butikskedjor som vill att vi handlar så mycket som möjligt utan att prata med personalen, så kallad mekanisk försäljning. En viss sportkedja med grön logga försöker utforma prislapparna med mycket info så att varje kund ska kunna ta köpbeslut utan att prata med säljare. Har du tänkt på det själv?

Men men mindre butiker kan överleva också om säljaren kan ge kunden ett stort mervärde så inte kunden handlar online. Men då krävs ansträngning. Kampen om kundens pengar är ingen söndagspromenad, det är blodigt allvar. Kill or be killed. Kom ihåg att desto mindre du som butikssäljare anstränger dig, desto mer spär du på kundens tanke om att de lika gärna kan handla online. Du behöver se till att kunden känner ett värde på att träffa dig som säljare.

Om en kund ska handla i butik så vill kunden få något för den premium den betalar i form av dyrare pris. Ok, glasklart eller hur? Ingen betalar väl extra pengar för att det är kul?

Vad är viktigt att tänka på? Här följer 5 enkla tips på för att öka chansen att butiken ska leva vidare när e-handel ökar och som du kan börja applicera redan idag:

  1. En kund vill bli sedd när den kommer in i butiken. Detta innebär INTE att du ska agera privatdeckare och förfölja kunden runt i butiken, det är inte populärt. Ta ögonkontakt snabbt och hälsa med ett “välkommen”/”välkommen hit”. Du börjar skapa en mycket starkare relation än att du ropar “HEJ HEJ”, som 99% av Sveriges övriga butikspersonal gör.  Få kunden att förstå att du finns där för dem. Rör dig i området runt kunden, så kunden har dig inom räckhåll. Testa så ska du få se magi.
  2. Ställ bra frågor och visa ett ÄKTA engagemang i kunden. Du ska ställa fler frågor om samma område, det får kunden att känna att du är genuint intresserad samt att din analys blir så mycket bättre.
  3. Om du jobbar i en butik med produkter till tex kvinnor och en man kommer in, börja jobba , detta är öppet mål. Nästan alla män vill ha hjälp i detta läge. Du kan hjälpa hur mycket som helst här, ingen idé att stå och avvakta på bättre tider.
  4. Om du står och hänger BAKOM en säljdisk så ska det finnas en anledning, om du ska ta betalt eller kolla säljsiffrorna i datorn. Alla andra tider står du FRAMFÖR säljdisken eller är ute i butiken där dina kunder är. Återigen, du rör dig runt dem så de lätt kan nå dig.
  5. Vet du om att du som butikssäljare är i underhållningsbranschen, showbiz! Gör dina kunder glada. Kunder och alltså människor gillar att vara glada. Låter rimligt! Vi omger oss av människor som gör oss glada, som våra nära vänner. Om du som säljare också kan göra kunden  glad och placera en feelgoodkänsla och ett leende på deras läppar när de lämnar butiken, kommer de vilja komma tillbaks för att bli glada igen. Vilket ställe går du till för att bli glad idag? Underhåll kunden: https://www.youtube.com/watch?v=07LFBydGjaM

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles