Hej,
Tyvärr har inte säljyrket samma status i Sverige som i till exempel USA. Detta avspeglar också hur seriöst man tar sin uppgift har jag märkt. Tyvärr finns det en cementerad åsikt hos många säljare att man är en ”nasare” och krängare. De tär lite tråkigt tycker jag. Man har köpt att det är så och agerar därefter.

Vågskålarna

Du vet hur det är, ibland kommer du in i en affär eller restaurang och allt är bara super. Och ibland får du så tråkigt intryck, bemötande och service så du undrar om personalen vill sluta samma minut och aldrig komma tillbaks.Din inställning till hur du blir bemött handlar om förväntan och upplevelse. Se en vågskål framför dig. När du kommer in i en butik har du oftast omedvetet en förväntan om vad du ska få (ena vågskålen). Sedan stäms detta av mot verkligheten, upplevelsen(andra vågskålen). Om de två inte stämmer överens så får du antingen ett dåligt eller bra intryck av inköpsstället. Det tippar ofta över åt något håll!

Du som jobbar i en servicebransch, låt oss tex säga butikspersonal, det är ditt högsta ansvar att ge kunden en toppupplevelse. Tyvärr pratar jag med många butiker som säger att de tar detta på högsta allvar, och sedan är bemötandet inte så bra som det borde vara. ”ja detta jobbar vi kontinuerligt med och tränar på….”.

Kanonservice

Du ska nu få ett exempel på oväntad kanonservice där personalen har tänkt till, men samtidigt så simpelt och utan någon egentlig uppoffring. Detta är service i sin ädlaste form.

Det är runt nollan utomhus och riktigt kallt med kyliga vindar. Vindtemperaturen runt -20.  En bil ska lämnas in på “stripning” med företagsloggor.  Bilen lämnas in och en timme senare ska den vara klar. Jag blir erbjuden att vänta kvar i lokalen om jag önskar jobba medan jag väntar. Istället går jag och gör ett ärende.

1.5 timme senare är jag tillbaks på tryckeriet och när jag passerar bilen hör jag att tryckeriet aktiverat parkeringsvärmaren! Jag går in, hämtar nycklarna och kommer ut till en varm härlig bil. Jag sitter där i min varma bil och leendet är enormt. “oj så smart och snyggt tänker jag och får en feelgood-känsla i hela kroppen.

Väldigt lätt men så fantastiskt uppskattat. Denna historia kommer berättas vidare om och om igen och ge gratis superpositiv reklam till företaget långt framöver och givetvis fler affärer genom mig.

 

Handlingsplan: Service som ökar affärerna

Har du funderat över ditt servicekoncept, hur jobbar du för att få glada nöjda kunder? Hur blir ditt företag bäst i branschen? Tänk igenom och sätt upp en handlingsplan nu. Vilket slags bemötande ska kunderna få på ditt företag  om 1 år? Vad kommer vara annorlunda? Vilken känsla ska kunden ha när de lämnar din butik/talat med dina säljare/din servicepersonal? Vad vill du att de ska säga om er till sina vänner? Vad behöver du göra för att detta ska lyckas?  Jobba aktivt mot detta, så kommer du också få kunder som går runt och sprider gratisreklam åt dig och skapar fler kunder och mer business.

mvh Martin

För övriga inlägg klicka här

Till höger kan du läsa inlägg i de olika kategorierna.

Martin Stenport

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles